Bijna dagelijks komt het in het nieuws. Bedrijven die er mee stoppen of gedwongen worden tot stoppen. In mijn nabije omgeving waren er dit in het afgelopen half jaar ook al drie. Ik heb niet de illusie dat dit de laatsten geweest zijn. Ik durf nu al te zeggen dat er binnen nu en een half jaar nog twee bedrijven in mijn omgeving gaan stoppen of gedwongen worden te stoppen. Waarom weet ik dit? Ik zie een patroon. Mijn advies: blijf ondernemen!

Het begint met het openlijk de schuld geven aan anderen van de eigen slechtere resultaten. Daarna zie je dat ze producten en diensten gaan aanbieden die niets met hun eigen producten te maken hebben. Dat gebeurt maar half dus hun eigen diensten en producten krijgen minder aandacht en de nieuwe producten en diensten komen ook niet goed naar voren. Verloren investering in tijd en moeite. Hierna komt de stilte. Ze trekken zich terug in hun eigen onderneming en waarschijnlijk gaat alle energie naar de focus op het financiële probleem van het nog kunnen betalen van de rekeningen. De beslissing om te stoppen is dan eigenlijk al genomen. De focus ligt nu niet meer op het ondernemen en verdienen van geld maar op het vlak van: “hoe kom ik hier van af zonder al te grote financiële gevolgen?” Voor wie op dit punt de beslissing niet durft te nemen en de rekeningen ongeopend laat, volgt vroeg of laat het gedwongen einde.

Je reis als ondernemer

Ondernemen is een reis die je maakt waarbij voor en tegenspoed elkaar afwisselen. Dat reizen betekent wel dat je continu in beweging moet blijven. Goede wegen proberen te blijven volgen. Weten wat je volgende bestemming is en daar naar toe bewegen. Zit het tegen, kijk dan of er andere wegen zijn. Kun je deze niet zelf vinden, ga dan samen met andere zoeken of vraag anderen daar naar. Vraag hulp, lees op het internet, volg seminars en cursussen, blijf jezelf ontwikkelen en maak bewuste keuzes. Val in ieder geval niet stil. Blijf ondernemen.

Het internet als grote schuldige

Veel winkeliers zijn er van overtuigd dat het internet hun bedrijf kapot maakt. Ze spreken er schande van. Je ziet ze echter ook niet ondernemen om dit te veranderen. Met de anti-internet houding zetten ze zichzelf in een erg lastige positie. Ze blokkeren voor zichzelf een heleboel wegen omdat ze het internet verkopen als een bedreiging zien. Ook al zou dit de oplossing voor hun probleem zijn, ze kunnen de weg niet gaan bewandelen omdat ze dan hun aanzien en trots verliezen.

Mijn advies is om een open maar kritische houding aan te nemen t.o.v. nieuwe ontwikkelingen. Ga kijken welke kansen deze je geven als ondernemer. Niet alles zal een succes worden, maar niets of weinig doen is geen optie. Blijf ondernemen en accepteer dat bepaalde zaken veranderen.

Gepubliceerd door Jos van Spelde

Jos van Spelde heeft in 6 jaar tijd een internationaal verkoopnetwerk opgezet met 35000 verkopers. Het resultaat was een miljoenen omzet. Zes mensen zijn daardoor miljonair geworden. Door zijn begeleiding van ondernemers via individuele gesprekken en groepstrainingen kwamen velen tot geweldige inzichten en resultaten. Hij heeft een passie voor marketing en netwerken. www.jvsmarketing.nl

Laat een reactie achter