Het populair CMS (Content Management Systeem) heeft te kampen met een serieus beveiligingslek. Dit maakt websites gevoelig voor een “hacker”. Inmiddels is een oplossing gevonden, maar dit heeft wel hele grote gevolgen. Bij mijzelf zie ik diverse websites die getroffen zijn en betekent het dagen werk om de updates uit te voeren.

Heeft Joomla! haar langste tijd gehad?

Meestal worden de websites getroffen die “verouderde” versies bevatten van de Joomla! Cms. In dit geval gaat het om de nieuwste versies. Ook al had je die geïnstalleerd, nog bestaat de mogelijkheid dat je website getroffen wordt door een hacker.

Voorlopig heb ik het even helemaal gehad met het gebruik van CMS zoals Joomla!. Blijkbaar zijn er zoveel gaten in dit programma dat er heel vaak updates uitgevoerd moeten worden. Ik zie dit ook steeds vaker gebeuren bij een CMS als WordPress.
Het wijst er volgens mij op dat hackers het serieus gemunt hebben op websites met deze systemen.

Voor mijzelf heb ik nu de beslissing genomen om voor het grootste gedeelte van de websites geen gebruik meer te maken van “in de cloud” oplossingen zoals Joomla! En WordPress. Het kost te veel tijd en geld om deze continu te controleren, updates te installeren en te herstellen wanneer het fout gaat.

Automatische updates?
Je zou denken dat automatische updates dit allemaal zouden voorkomen. Voor een groot gedeelte wel, maar problemen zoals nu met Joomla! dus niet. Op diverse websites had ik deze auto-update aan staan. Toch was een hack mogelijk. Hoe?

  • De nieuwste versie was gevoelig voor de hack
  • De oplossing om het lek te dichten kwam pas een week nadat het ontdekt werd.

Wat is de oplossing voor korte termijn?

Er is op dit moment een update voor Joomla! Die de lekken zou moeten dichten. Als je website nog geen hack bevat dan raad ik je aan dit zo snel mogelijk in te zetten. Je voorkomt dan veel ellende. Is je website al wel door een hacker bezocht? Kijk dan of je een backup terug kunt plaatsen. Is dat niet mogelijk, verwijderd dan de geïnfecteerde bestanden of maak de gehele website opnieuw.

De oplossing voor lange termijn?

Stap af van CMS zoals Joomla! En WordPress. Het is mooi dat het gratis is, maar blijkbaar wordt het te gevoelig. Ik zelf ben een jaar gelden overgestapt naar het gebruik van Website X5. Dit is een programma wat op je lokale computer werkt en waarmee je zelf websites maakt. Als deze klaar is, dan plaats je die online. Deze websites zijn veel minder gevoelig voor hackers omdat ze wisselende code bevatten en dat ze geen schrijfrechten nodig hebben op je hostingserver in gebieden waar ook uitvoerende bestanden staan.
Let wel op: Website X5 is een prachtig programma om websites te maken, maar wisselt je website veel van inhoud, dan is een CMS aan te bevelen.
Voor website X5 heb ik een website beschikbaar met informatie. www.allsites.nl
Tip: Koop de professional versie van X5. Dit is wel de duurste versie, maar ook de beste als je meerdere websites zelf wilt maken. Je hebt dan de beschikking over de meest uitgebreide mogelijkheden en SEO optimalisatie. Als speciale aanbieding heb ik de Professional versie Website X5 12 + uitgebreide video cursus. Kijk hier voor meer informatie.

Gepubliceerd door Jos van Spelde

Jos van Spelde heeft in 6 jaar tijd een internationaal verkoopnetwerk opgezet met 35000 verkopers. Het resultaat was een miljoenen omzet. Zes mensen zijn daardoor miljonair geworden. Door zijn begeleiding van ondernemers via individuele gesprekken en groepstrainingen kwamen velen tot geweldige inzichten en resultaten. Hij heeft een passie voor marketing en netwerken. www.jvsmarketing.nl

Laat een reactie achter